Salam bahagia semua...minggu lepas akak telah mencuba resepi lama masakan Johor..yang telah akak ambil dari blog Tulip Kasih ...suka masuk blog zura ni sebab banyak perkara baru yang kita dapat contoh resepi masakan lama orang-orang Johor...contohnya acar limau yang telah lama tak jumpa..kecur air liur ni bila ingat2kan arwah wan akak dulu rajin buat limau jeruk limau nipis...berbotol2 disusunnya kat dapur...lepas tu makan dengan nasi panas & ikan goreng.....lepas tu arwah meninggal ..tiada siapa yang nak sambung menjeruk limau ni...sesapa yang nak tgk acar limau jenguk ke blog zura ..tulipkasih...Akak tak buat lagi sebab bayang limau nipis pun tak jumpa lagi..tak caripun lagi...
Hanya pada rabu lepas, kami buat jamuan kelas sikit sempena akhir tahun..akak pun nak mencubalah kononnya resepi lama johor ni...iaitu nasi tomato Johor, masak kormak badam dan Mahashi terung & tomato...tapi kutukar tomato dengan kambas...sama2lah kami memasak resepi ni bersama2 ..sambil tgk internet hehehe..haru betul...zu, akak kena doublekan 3 kali semua masakan ni sebab nak berjamu ramai.....
Nasi Tomato Johor
Inilah rupanya Nasi tomato Johor..guna brasmathi & sos tomato..kelainannya resepi nasi ni bubuh susu cair banyak dari kebiasaan dan guna airmawar.. akak tanya members...sodappppp terasa lemak2nya...alhamdullilah ..cubaan pertama yang menyeronokkan....Pada sesiapa yang nak tengok resepi lengkap sila keblog zura ya..
Ayam Kormak Badam
Ini pulak..ayam masak korma badam...ni pertama kali akak try masak kurma x payah guna rempah kurma..guna buah badam tumbuk dengan lesung batu....resepi asalnya guna susu cair tapi akak memandai tukar susu jadi santan...lawan tokey resepi ni ..jadi lemak yg amat bagi akak tapi masih sedap lagi kata members hehehe...lainkali kalau buat ingat guna susu cair ya..
Dibawah ni interframe sikit (lupa nak selitkan ) dessert yang kami berjamu tu.....cocktail buah2an .byk tembikai tu.., kek burter English dan Tiramisu yang menggunakan sponge coklat cake..Kek2 ni hasil dari seorang rakan akak Imah pergi kursus atas 'saya yang menurut perintah' ke Johor bulan lepas..kawan kak ni duduk seminggu di sana menuntut dengan tuanpunya Kluangbread ni...kami pun boleh sama2 berkongsi ilmu ni....tiramisu tu sodappp..
Cocktail
Kek Butter English
Tiramishu
Alkisahnya masa jamuan tu ada rakan lelaki yang tak makan kambing dah termakan Mahashi ni sebab tak tau sumbat daging kambing..lepas akak cakap dia punya terkejut sebab takut allergic tapi sampai nak balik tak pening2 juge hehhe..dia kata firsttime makan kambing..best katanya..Untuk makluman semua ..akak terdengar dalam info radio , kajian mendapati daging kambing mengandungi kadar kolestrol yang paling rendah berbanding dengan lembu dan ayam...so jangan risau dengan fobia nak makan kambing ni...
Acar rampai
resepi ni..tak perlu sebut sumbernya ...buat sendiri je..kami bubuh udang kering sikit..hanya kami guna mentimun jepun yang warna hijau je tu sebab timun ni tak lembikk..ni memang senang semua orang boleh buat tak perlu bukak resepi .....
Masa nak menghidang akak gunakan koleksi meakin biru akak ni...ya la kumpul2 tak gunakan tak berbaloi juge...seronok juge sesakali gune...punyalah rajinya akak mengangkut dari rumah...(walhal rakan2 tak ambil pot pun dengan kehadiran meakin ni..)tapi dalam pada kelamkabut tu terlupa pulak nak angkut set teko ni...takpelah nak selitkan juga yang tercicir ni...set teko & cawan...okeh setakat ni dulu..dah lambat ni nak ambk anak balik asrama...apapun terimakasih kepada zura dari tulipkasih dan juga maklang corner atas info2 yang bermakna ni....jumpa lagi kita..sayang semua muahhhhh