Bahan:
2 buku besar keledek
1 cawan tepung gandum
Keledek direbus dan dilenyek bersama tepung.
Kepal-kepalkan adunan ini dan bentukkan seperti gegelang
Panaskan minyak dengan api yang perlahan.
Setelah minyak panas, masukkan gegelang tadi dan goreng hingga cukup masak dan garing
Toskan gegelang ini sehingga kering dan sejukkan sebelum disira. Sekiranya kuih tidak digoreng garing , ia akan lembik tambah kalau kandungan tepung kurang. Kurang tepung, lebihkan keledek memang sedap tapi mesti goreng hingga garing .
1 cawan air
masukkan dalam kuali, masakkan air gula hingga berbuih dan bersakar di kuali..
Masukkan gegelang keledek tadi dan kacau hingga rata gula tadi ..sambil tu gula mula mengeras dan menyalut gegelang keledek.
Bila gula tadi sudah mengeras dan menyalut gegelang, padamkan api dan angkat keluar
Sejukkan kuih dan hidangkan untuk minum petang..
Kuih keria nama diberi, menjadi kegemaran satu family. Tapi demi kesihatan kuih ni jarang dibuat kerana kandungan kolestrol dalam kuih keria ni tinggi juga. Bahan2nya pun dari keledek dan tepung , kemudian digoreng dalam minyak dan disira dalam air gula..Kandungan karbohaiderat yang tinggi...Kalau dah buat tu mau habis 5 dan 6 biji kumakan sorang, puas makan dan berbaloi buat. Ye lah kalau buat tak kan buat 2 biji seorang je..baik beli je..Oleh itu untuk keselamatan diri dan kesihatan boleh buat banyak2 dan hulur2lah kat jiran tetangga...di samping memahirkan diri membuat kuih tradisional sambil buat pahala . Oklah cukup sampai di sini ya....semoga kita dimurahkan rezeki. Bye.....