Bahan:
2 buku besar keledek
1 cawan tepung gandum
Keledek direbus dan dilenyek bersama tepung.
Kepal-kepalkan adunan ini dan bentukkan seperti gegelang
Panaskan minyak dengan api yang perlahan.
Setelah minyak panas, masukkan gegelang tadi dan goreng hingga cukup masak dan garing
Toskan gegelang ini sehingga kering dan sejukkan sebelum disira. Sekiranya kuih tidak digoreng garing , ia akan lembik tambah kalau kandungan tepung kurang. Kurang tepung, lebihkan keledek memang sedap tapi mesti goreng hingga garing .
1 cawan air
masukkan dalam kuali, masakkan air gula hingga berbuih dan bersakar di kuali..
Masukkan gegelang keledek tadi dan kacau hingga rata gula tadi ..sambil tu gula mula mengeras dan menyalut gegelang keledek.
Bila gula tadi sudah mengeras dan menyalut gegelang, padamkan api dan angkat keluar
Sejukkan kuih dan hidangkan untuk minum petang..
Kuih keria nama diberi, menjadi kegemaran satu family. Tapi demi kesihatan kuih ni jarang dibuat kerana kandungan kolestrol dalam kuih keria ni tinggi juga. Bahan2nya pun dari keledek dan tepung , kemudian digoreng dalam minyak dan disira dalam air gula..Kandungan karbohaiderat yang tinggi...Kalau dah buat tu mau habis 5 dan 6 biji kumakan sorang, puas makan dan berbaloi buat. Ye lah kalau buat tak kan buat 2 biji seorang je..baik beli je..Oleh itu untuk keselamatan diri dan kesihatan boleh buat banyak2 dan hulur2lah kat jiran tetangga...di samping memahirkan diri membuat kuih tradisional sambil buat pahala . Oklah cukup sampai di sini ya....semoga kita dimurahkan rezeki. Bye.....
salam kak nor..
ReplyDeletewahhhhh..nampak sedapppp..
esok gak pi cari keledek..hehehe..
Salam Kak Nor
ReplyDeleteKak, masa saya kecik2 dulu saya panggil kuih ni kuih tayar. Saya suaka buat kuih ni sebab rasa keledek yg lemak manis tapi buat gula dia memang ler hancussss.....Ambil masa yg lama juga utk dpt buat gula ni menjadi setelah berkali2 mencuba. Saya memang tak kenal putus asa kalau dlm bab memasak ni.
salam yatt, beli yatt jgn tak beli...modal buat kuih ni murah je..hanya kita nak kena rajinkan..tambah sikit lagi minat pun mesti mau ada .....hehehe
ReplyDeletesalam zura, kuih tayar? hehehe best juge bunyi tu..akak pun hancuss juge bab2 sira gula ni, tapi buat sampai jadi ..ok juge..akak pun kalau buat kuih tak jadi mesti buat lagi sampai jadi..baru hati puas ..tak gitu zura ..
ReplyDelete