Wednesday 10 February 2010

Hangat sehangat masak asam patin sungai.....


Salam semua.....



Hari ini hangat..hangat..suasana tempat keje kami hangat macam cuaca dalam sehari dua ni...mana taknya tengahari semalam ada perjumpaan tergempar mengatakan pada hari ini pegawai-pegawai dari jabatan datang untuk memantau dari A-Z ...terkejut beruk kami dibuatnya ...yang datang bukan sorang dua tapi 25 orang! huwaaaa...ini kes gerakgempur ni...satu bas mai noo...Kalau dah 25 orang maknanya peluang untuk dipantau sangat tinggi..apalagi ..tak cukup tangan tak cukup kakilah semua membereskan semua yang tak siap dan tak sudah...hehehe ....nak tergelak pun ada ..ramailah yang balik petang..tak lena tidur malam , bangun seawal pagi untuk memastikan kerja2 dibereskan. Sebelum 7.00 pagi dah sampai ke tempat keje... pagi2 ni dengan hati lapang dan tenang hadapi je lah apa yang mendatang...untung sabut timbul ... untung batu tenggelam....Pengajaran dari peristiwa ini ialah kerja mesti diberes ikut masa..jangan bertangguh dalam membuat sesuatu tindakan ........sendiri mau ingat ma...


Dipendekkan cerita , masa tidak akan menunggu kita..kerja mesti beres seiring dengan masa yang berlalu.. Kira dah lega la ni....boleh update blog ...ni teringat masakan ikan patin sangkar sungai yang dimasak pada hari ahad lepas...sempatlah dok bergambar dengan set pionies ni....Set pionies ni sebenarnya dah lengkap rasanya sebab banyak yang dapat dari koleksi mak dulu.. ada juga yang dapat dari geng2 alam maya ni..




Ikan patin siap digaul dengan ciliapi dan tempoyak


'Timun tahun'



Ikan patin sangkar sungai ini sangat popular di tempat kami ni..sebab negeri Pahang ni ada Sungai Pahang yang terbesar di Malaysia, di mana terdapat pemeliharaan ikan patin sangkar sungai. Sangkar dibina dalam Sungai Pahang dan dipelihara secara komersial...Kalau dibandingkan dengan patin kolam sangat berbeza dengan patin sangkar sungai..dari segi warna kulit ikan, rasa dan baunya....Di sini masakan yang sangat popular ialah masak asam pedas tempoyak patin. Untuk masak asam pedas ini lebih sedap dibubuh timun tahun seperti dalam gambar. Untuk melengkapkan rasa tambahlah daun kesum. Aroma tempoyak dan daun kesum amat menyelerakan ......




Patin masak asam tempoyak



Mangkuk bujur pionies ini order dari Nasir Pinggan Lama....memang lama pun dah dapat pertengahan tahun lepas lagi..best juga mangkuk ni , banyak kegunaannya ini untuk hidang lauk berkuah atau bubur...



mangkuk bubur pionies

Pinggan & cawan bujang pionies


Pinggan makan dan cawan bujang adalah 'soko' mak ...soko tu maksudnya barang lama mak2 kita dulu ..sampai sekarang tak dapat2 lagi teko pionies ni. Ada teko mini titipan dari Yatt ..pun dah lama dapat ..nanti kak entry semula ya Yatt..
Mangkuk kecil peonies ni hasil barter dengan Chemp yang ramah tu ..Chemp bagi lebih dari satu ni.....mangkuk ni boleh guna untuk macam-macam ..untuk slot ni akak guna untuk airbasuh tangan...Selain itu koleksi ni juga terdapat pinggan leper peonies yang dititip oleh Shas . Kepada rakan2 blogger terimakasih banyak menolong melengkapkan koleksi2 lama kak ni .....Apapun layan ya dulu ye entry kali ni..ok bye semuaa......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails