Salam semua.....
Hari ini hangat..hangat..suasana tempat keje kami hangat macam cuaca dalam sehari dua ni...mana taknya tengahari semalam ada perjumpaan tergempar mengatakan pada hari ini pegawai-pegawai dari jabatan datang untuk memantau dari A-Z ...terkejut beruk kami dibuatnya ...yang datang bukan sorang dua tapi 25 orang! huwaaaa...ini kes gerakgempur ni...satu bas mai noo...Kalau dah 25 orang maknanya peluang untuk dipantau sangat tinggi..apalagi ..tak cukup tangan tak cukup kakilah semua membereskan semua yang tak siap dan tak sudah...hehehe ....nak tergelak pun ada ..ramailah yang balik petang..tak lena tidur malam , bangun seawal pagi untuk memastikan kerja2 dibereskan. Sebelum 7.00 pagi dah sampai ke tempat keje... pagi2 ni dengan hati lapang dan tenang hadapi je lah apa yang mendatang...untung sabut timbul ... untung batu tenggelam....Pengajaran dari peristiwa ini ialah kerja mesti diberes ikut masa..jangan bertangguh dalam membuat sesuatu tindakan ........sendiri mau ingat ma...
Dipendekkan cerita , masa tidak akan menunggu kita..kerja mesti beres seiring dengan masa yang berlalu.. Kira dah lega la ni....boleh update blog ...ni teringat masakan ikan patin sangkar sungai yang dimasak pada hari ahad lepas...sempatlah dok bergambar dengan set pionies ni....Set pionies ni sebenarnya dah lengkap rasanya sebab banyak yang dapat dari koleksi mak dulu.. ada juga yang dapat dari geng2 alam maya ni..
Ikan patin siap digaul dengan ciliapi dan tempoyak
'Timun tahun'
Ikan patin sangkar sungai ini sangat popular di tempat kami ni..sebab negeri Pahang ni ada Sungai Pahang yang terbesar di Malaysia, di mana terdapat pemeliharaan ikan patin sangkar sungai. Sangkar dibina dalam Sungai Pahang dan dipelihara secara komersial...Kalau dibandingkan dengan patin kolam sangat berbeza dengan patin sangkar sungai..dari segi warna kulit ikan, rasa dan baunya....Di sini masakan yang sangat popular ialah masak asam pedas tempoyak patin. Untuk masak asam pedas ini lebih sedap dibubuh timun tahun seperti dalam gambar. Untuk melengkapkan rasa tambahlah daun kesum. Aroma tempoyak dan daun kesum amat menyelerakan ......
Patin masak asam tempoyak
Mangkuk bujur pionies ini order dari Nasir Pinggan Lama....memang lama pun dah dapat pertengahan tahun lepas lagi..best juga mangkuk ni , banyak kegunaannya ini untuk hidang lauk berkuah atau bubur...
Pinggan & cawan bujang pionies
Pinggan makan dan cawan bujang adalah 'soko' mak ...soko tu maksudnya barang lama mak2 kita dulu ..sampai sekarang tak dapat2 lagi teko pionies ni. Ada teko mini titipan dari Yatt ..pun dah lama dapat ..nanti kak entry semula ya Yatt..
Mangkuk kecil peonies ni hasil barter dengan Chemp yang ramah tu ..Chemp bagi lebih dari satu ni.....mangkuk ni boleh guna untuk macam-macam ..untuk slot ni akak guna untuk airbasuh tangan...Selain itu koleksi ni juga terdapat pinggan leper peonies yang dititip oleh Shas . Kepada rakan2 blogger terimakasih banyak menolong melengkapkan koleksi2 lama kak ni .....Apapun layan ya dulu ye entry kali ni..ok bye semuaa......
Salam Nor,Cerita pasai kerja memang sampai pencen pun tak abis..audit sana,pantau sini..teguran sana..jawaban teguran sini. Bila fikir balik nie tanggungjawab sebabnya dah sign jawatan ni.Anyway klu sya ke-Jengka (tpt anak UITM) mesti singgah temerloh pekena gulai tempoyak ikan patin..fuhyoo terangkat telinga.
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletepatutlah bau masak tempoyak..nie paberet hubby chemp-chemp pon masak mcm akak jg, gaul kan patin sungai(better) dgn tempoyak, cili api tumbuk wid kunyit, then perap dalam 3jam..pas tuh..kebabom..lebur dalam periuk...sedapppppppp samapi mertua lalu kat belakang pon-x perasan..yeeeeeee..mangkok peonies dah interframe..tapi mmg ngam lah patin tuh beradu dalam peonies...kak..segmen terjah menerjah nie..biaselah kak..mau pengsan..huhuuhu
salam kak nor...
ReplyDeletehmmm..hmmmm sedapnya gulai tempoyak ikan patin..ina ni makan pandai tapi masak tak pernah menjadi tak pernah sedap macam yg dibeli..kenapa yea..
salam kak nor..
ReplyDeleteciter pasal bertangguh keje tu cam dah sebati dengan diri kita kan..kadang terlebih rajin..kadang terleka..saya pun banyak pengalaman cam akak..nak audit itu ini..MSQH, ISO dll..tak menang dek tangan..tapi lagi parah kalau ada juga part yang kita bertangguh so backlog dia bertimbun2..stress gak time tu..kadang2 bukan keje kita pun..keje orang lain yang kena kita pantau..adat ler tu akak..selagi boleh keje..kita keje..hehe..
btw..cantik peonies tu..tambah selera tengok patin masak tempoyak tu..melelehhhh..tapi kan akak..baru sy tau timun tahun tu..hehe..jakun kan..sbb tak penah msk timun tahun..kui3..
SALAM KAK NOR
ReplyDeleteCERITA PASAL KERJA TAK PERNAH HABIS, BAIK KERJA DI PEJABAT, KERJA DI RUMAH DAN SEGALA KERJA DLM MENGURUSKAN HAL2 ANAK2. SAYA PALING TENSION BILA MENGENANGKAN KERJA DI OFIS YG BERTIMBUN TAK DPAT DISIAPKAN PDHAL DATE LINE NYA TINGGAL BERAPA HARI. KERJA MACAM SAYA NI LAGI KADANG2 KENA KELUAR KE SANA KEMARI KADANG2 TERPERAP DI OFIS, BILA DI OFIS TERINGAT KERJA RUMAH YG TAK DIBERESKAN. SAYA BILA DIRUMAH SEMPAT JUGAK MEMBAWA BLK KERJA2 DI PEJABAT DAN MENGAHBISKANNYA SEHINGGA LEWAT MLM. SUBUH PULAK BGUN PAGI NAK MASAK. MANA NAK TGOK HOMEWORK ANK2 KAK. KERJA RUMAH ALHAMDULILLAH SUAMI RINGAN JUGAK TANGANNYA TETAPI SOAL HOMEWORK ANK2 BULAT2 DIA SERAHKAN PD SAYA. APAPUN KAN KAK KERJA DI OFIS ADALAH TANGGUNGJAWAB DAN AMANAH BEGITU JUGAK DENGAN ANK2KAN. TAPIKAN KAK WPUN SESIBU K MANA SAYA, SAYA MASIH ADA PELUANG MENCURI MASA UTK HOBBY SAYA MENJAHIT DAN MEMASAK. EHEHEHE. ITUPUN KALAU HUJUNG MINGGU.TIMUN TUKAN AKAK KITA DI JOHOR PANGGIL TIMUN TUA SAYA SELALU GORENG SAJA ATAUPUN BUAT SUP DIBUBUH DENGAN KULIT TAHU KERING DAN SOHUN, RASANYA MANISKAN. TERINGIN SANGAT NAK MAKAN IKAN PATIN CARA MASAKAN AKAK TUH SAYANGNYA IKAN PATIN KAT SINI DIBELA DALAM KOLAM DAN RASANYA MUAL. PERNAH MAKAN IKAN PATIN SUNGAI ADUHAI RASANYA TAK BOLEH DICAKAP......
askm Shariff, dah kene keje ada majikan kena ikut je lah arahan..kalau keje sendiri kan seronok...segala2nya kita yang putuskan..kalau shariff makan ikan patin di temerloh..hati2 ok..takut termakan patin original sungai pahang...ada yg terkena seketui RM 70 hehehee....kalau sangkar sungai RM3.50 keatas...
ReplyDeleteSlm Chemp, wah pandai masak asam ye ..betullah tu cara chemp tu..kalau kena gaya masak memg tak nampak org dah masa makan..segmen terjah ni boleh bikin org kelamkabut..hehehe ..hari tu ada yg jatuh tersungkur langgar kotak dan koyak seluar ..betul akak cakap ni..,..harubiru
Slm azlina, suka ya makan asam patin ni..ada cara nak masak sebenarnya..nanti akak entry ya langkah demi langkah..tunggu ye..
slm yatt,
mmg pun keja 'saya yang menurut perintah' tak boleh nak komen apa2 terima je..bertimbun2 tugasan kena buat ..kita pelaksana yang membuat dasar org lain..Yg depa tau, dasar mesti dilaksanakan ..ckp banyak kena blacklist hehehe..timun taun ni sedap tau yatt..kalau masak lemak cili api pun sedap ..zura lagi cekap masak mcm2 dgn timun taun ni..baca komennya kat atas tu..tapi kalau makan mentah..tak sedap kut..cubalah yatt kalau jumpa..tumis air pun sodappppp
Slm Zura,
akak boleh bayangkan betapa sibuknya zura..tapi berbaloi kan kalau tugasa kerja dan rumah kita laksanakan dengan baik dan ikut masa..kepuasan kita je yg rasa..tak sangka juge timun taun ni boleh masak macam2..selalu akak hanya masak asam patin ni dan masak lemak cili api je..bolehlah cuba masak lain lepas ni...tentang patin sungai ni mmg kalau kolam muall.akak tak boleh makan..kalaulah zura ni dekat ngan mah akak..kan bagus boleh makan selalu..apakan daya jauhnyan nak dipost tak akakn mungkin..mana tau kok ada rezeki ..