Sunday 22 November 2009

Teko Kangkung Barter & Pai Kentang









Assalamualaikum & Salam Sejahtera..terimakasih untuk pengunjung yang mengunjung blog ni & sudi berkongsi rasa....Untuk hari-hari yang berlalu , dalam masa seminggu dua ini , maka berlakulah pertukaran barang antara kami ...Rupanya kalau dah tercebur dalam kancah pinggan mangkuk lama ni, nampaknya dah tak kira tempat nak berbarter ...asalkan barang selamat sampai ke tangan masing-masing....asalkan ianya selamat dan masing-masing boleh tersenyum lebar.... Semasa kak pergi kl atas urusan 'saya yang menurut perintah' sempat juga akak bertukar barang dengan Zie dari Wellcome To Zie's Blog & Chemp dari Chempaqa Levendar Cottage .





Walaupun Zie tak dapat datang sendiri jumpa kak tapi telah mengirim dengan suami beliau yang kebetulan bertugas di KL...Akak respectlah suami zie ni sebab sanggup datang mencari hotel dalam kesesakan lalulintas semata-mata untuk menghantar teko kangkung di atas ..terimakasih lah zie atas bersusahpayah meminta boss menghantar hingga ke lobi hotel.... akak suka sangat dengan teko ni dan harap zie pun berpuas hati dengan barangan yang akak bagi tu....




Di samping tu Chemp pun datang juga menghantar dan menjemput barang yang kami berbarter...Chemp, sorry mangkuk peonies tu tak sempat nak bergambar lagi...lainkali akak N3 ya...terimakasih bersusahpayah datang dan menunggu akak turun ...harap Chemp suka dengan teko labu tu...jangan kempunan lagi ya tgk teko2 labu lepas ni ok ..







Teko Kangkung



Inilah teko kangkung yang zie bagi...cantikk . Rasanya teko ni penutup segala teko kangkung koleksi akak..dah mencukupi rasanya. Bolehlah beralih pula ke teko2 lain lepas ni..








Disebabkan akak nak N3 teko kangkung ni , kak pun masukkan juga piring & pinggan leper kiriman ShasWarisan Bonda... Terimakasih juga kepada Shas yang selalu baik hati ni..... Kebetulan dua hari sebelum cuti ada jamuan lagi, kak pun mengangkutlah koleksi kangkung ni pulak , kebetulan kawan akak nak tengok apapunya pingganmangkuk yang akak tergilagiloskan sangat tu....hehe...biasalah bila depa tengok tak pelik pun diaorang....akak tak kisah pun depa pelik tak pelik yang penting akak bahagia.....dan paling bahagia sekali lepas tu ada geng2 yang offer pingganmangkuk lama diaorang kat akak...apalagi panjanglah ceritanya lepas tu......






Sempat jugalah buat roti bun pedas...inti roti tu ialah lebihan daging kambing untuk Mahashi terung yang dibuat untuk jamuan akhir tahun.... Selain roti tu, buat juga pai kentang ..kak panggil Sheperd pai je...Kisah pai ni ....nostalgia juga bagiku...telah diajar oleh guru SRT akak pada tahun 1981 ....seorang guru yang sangat dedikasi Puan Jamaliah . Akak sangat kagum dengan beliau kerana dia memberikan ilmunya tanpa sempadan...bukan sahaja dia mengajar kami memasak tapi siap cara makan dan rahsia-rahsia masakan..Disebabkan beliau belajar homesciense di England, maka banyaklah resepi2 ala barat digunapakai masa mengajar kami ..akak doakan cikgu akak ini sihatwalafiat hendaknya....akak dah lost contact bila habis persekolahan menengah tu....Salah satu resepi yang pakai sampai sekarang pai kentang nilah...Ingat lagi selepas kami memasak, diajarnya kami makan dengan sudugarpu dan makan dengan adab yang betul makan bersama-sama beliau...punyalah takut kami masa tu sebab almaklum budak kampunglah katakan.....takut buat salah.... Membuat pai ni senang sangat dan rakan-rakan semua boleh jenguk kat blog2 masak ramai blogger yang N3 sheperd pai ni...macam2 versi ada.....kalau kak masak tak sukat-sukat pun...agak2 je sebab tetap menjadi juge kalau terlebihkurang bahan-bahannnya..tapi kalau buat biskut , roti & kek akak guna sukatan..kalau tak sah tak jadikkk...






Sheperd Pai



Di bawah ada sekali cara-cara ringkas untuk menyediakan masakan ni....





Inti ayam atau daging


Masak inti ini macam kita buat inti karipap...tumiskan bawang2, karrot dan tomato cincang. Campurkan lada hitam dan garam...kalau suka bubuh daun ketumbar atau saderi...nak sedap lagi bubuhlah oregano untuk bau2nya....wangi...Inti di atas ni adalah lebih daging kambing untuk resepi Mahashi..akak tumis dan modified sikit....





Kentang lenyek


Kemudian sediakan kulitnya....kentang rebus dan lenyek dengan susu segar dan butter sikit..lenyek2 hingga sebati...biasanya kak buat 1kilo lebih baru cukup untuk letak atas bawah..agak2 jelah susu dan butter tu hanya untuk sebatikan kentang tu dan bagi lembut









Selepas tu masukkan dalam acuan yang telah dilenser dengan butter...ratakan kentang tadi lebihkurang 2 cm tebalnya....macam kat atas tu....





Selepas tu masukkan pula inti kambing tadi dan ratakan biar sekata di atas permukaan kentang tadi...lagi banyak inti lagi sodapp.......biar tebal dek inti ....




tutup semula dengan lebihan kentang tadi . Ratakan hingga tutup semua daging kambing tu.....Habiskan je kentang tu jangan tinggal2kan....






Dah siap untuk dibakar dalam oven bukan atas dapur ya...hehhee. Oh ya masa melenyek kentang tu panaskanlah oven kita tu...180 oklah tu... Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan...bakar selama 30 -40 minit....Tandanya dah berbau wangi...masaklah tu......Lagipun kentang & inti tu dah masak sebelum dibakar .......



Inilah Sheperd's Pai yang telah siap dibakar....sedia untuk dimakan...panas2 lagi sedap ..tak panas pun sedap juge...makan dengan sos cili ...memang licin . Resepi ni akak selalu buat atas rankingnya yang tinggi.....anak2 sangat gemar , hanya maknya yang tak berapa nak gemar nak buat....penat + malas ...tapi buat juge demi anak-anakku......



Begitulah ceritanya dari cerita kangkung jadi cerita masak pai pulak...tapi semuanya itu nostalgia buat akak...apa sahaja yang memberi kenangan akan kucoretkan dalam SN ..supaya ia dapat mengembalikan kenangan silam yang telah pergi tak akan kembali lagi......hanya kenangan menjadi teman sepi.....salam untuk semua.........





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails