Thursday 19 November 2009

Kenangan Bersama Meakin Biru




Salam bahagia semua...minggu lepas akak telah mencuba resepi lama masakan Johor..yang telah akak ambil dari blog Tulip Kasih ...suka masuk blog zura ni sebab banyak perkara baru yang kita dapat contoh resepi masakan lama orang-orang Johor...contohnya acar limau yang telah lama tak jumpa..kecur air liur ni bila ingat2kan arwah wan akak dulu rajin buat limau jeruk limau nipis...berbotol2 disusunnya kat dapur...lepas tu makan dengan nasi panas & ikan goreng.....lepas tu arwah meninggal ..tiada siapa yang nak sambung menjeruk limau ni...sesapa yang nak tgk acar limau jenguk ke blog zura ..tulipkasih...Akak tak buat lagi sebab bayang limau nipis pun tak jumpa lagi..tak caripun lagi...









Sebelum layan n3 ni, akak nak betulkan ralat sikit pada tarikh gambar ni diambil...baru perasan ni..tarikh dlm gambar tu silap tu..settingnya salah..gambar2 ni dirakam pada 18.11.2009 ..tapi dalam gambar ni 12.10.2009....silap setting tu..










Jamuan akhir tahun



Hanya pada rabu lepas, kami buat jamuan kelas sikit sempena akhir tahun..akak pun nak mencubalah kononnya resepi lama johor ni...iaitu nasi tomato Johor, masak kormak badam dan Mahashi terung & tomato...tapi kutukar tomato dengan kambas...sama2lah kami memasak resepi ni bersama2 ..sambil tgk internet hehehe..haru betul...zu, akak kena doublekan 3 kali semua masakan ni sebab nak berjamu ramai.....






Nasi Tomato Johor




Inilah rupanya Nasi tomato Johor..guna brasmathi & sos tomato..kelainannya resepi nasi ni bubuh susu cair banyak dari kebiasaan dan guna airmawar.. akak tanya members...sodappppp terasa lemak2nya...alhamdullilah ..cubaan pertama yang menyeronokkan....Pada sesiapa yang nak tengok resepi lengkap sila keblog zura ya..



Ayam Kormak Badam




Ini pulak..ayam masak korma badam...ni pertama kali akak try masak kurma x payah guna rempah kurma..guna buah badam tumbuk dengan lesung batu....resepi asalnya guna susu cair tapi akak memandai tukar susu jadi santan...lawan tokey resepi ni ..jadi lemak yg amat bagi akak tapi masih sedap lagi kata members hehehe...lainkali kalau buat ingat guna susu cair ya..





Bagi akak, resepi ni kelainannya pada tairunya dan buah badamnya dan juga lada putih yang digunakan ...sedap cubalah...



Dibawah ni interframe sikit (lupa nak selitkan ) dessert yang kami berjamu tu.....cocktail buah2an .byk tembikai tu.., kek burter English dan Tiramisu yang menggunakan sponge coklat cake..Kek2 ni hasil dari seorang rakan akak Imah pergi kursus atas 'saya yang menurut perintah' ke Johor bulan lepas..kawan kak ni duduk seminggu di sana menuntut dengan tuanpunya Kluangbread ni...kami pun boleh sama2 berkongsi ilmu ni....tiramisu tu sodappp..







Cocktail



Kek Butter English



Tiramishu



Mahashi terung




Ini satu lagi resepi akak buat sebab tak pernah buat lagi..Mahashi terung dengan kambas..ini lagi special sebab guna daging kambing yang dihancurkan dan digaul dengan daun ketumbar & saderi..akak guna ketumbar je..sebab akak ni peminat bau ketumbar wangi yang amat walaupun satu masa dulu..tak boleh bau sebab masa tu macam bau serangga apa tah....Daun ketumbar pun sangat sesap kalau dimasukkan ke dalam tomyam...



Alkisahnya masa jamuan tu ada rakan lelaki yang tak makan kambing dah termakan Mahashi ni sebab tak tau sumbat daging kambing..lepas akak cakap dia punya terkejut sebab takut allergic tapi sampai nak balik tak pening2 juge hehhe..dia kata firsttime makan kambing..best katanya..Untuk makluman semua ..akak terdengar dalam info radio , kajian mendapati daging kambing mengandungi kadar kolestrol yang paling rendah berbanding dengan lembu dan ayam...so jangan risau dengan fobia nak makan kambing ni...






Cara nak buat mahashi ni cerewet sikit je...kena korek isi terung dan lepas tu sumbat daging kambing tadi...baru dimasakkan...jenguk2lah tulipkasih..lengkaplah penerangannya ...













Daging masak hitam






Daging masak hitam ni akak ceduk dari Maklang corner ...daging ni bukannya rendang ..x guna santan pun hanya kicap manis, lada kering, bawang2 & ratusrempah ..bukan serbuk rempah ya...untuk resepi lengkap boleh jenguk rumah maklang ni yang sangat popular dengan baking classnya...ni mak lang promosi percuma ni


Daging ni ni pun dapat sambutan ramai pedas2 manis ..apa tidaknya hampir sebotol besar kicap akak tuang sebab nak bagi seimbang dengan 3 kilo daging tu....ni pun akak tersasar juga ..rebus dagingnya dengan lada dan kicap sekali...walhal resepi asalnya rebus dengan kicap je...sorrylah mak lang silap baca ...,mata dah 4 ni almaklum je...tapi bagi akak lagi bagus sebab tak cirit2 sebab ladanya lama dimasak..sebab akak bubuh ladanya kus semangat...banyak ko nak bagi terangkat sikit masa makan tu....syukur tak de sapa yang sakit perut esoknya tu....



Acar rampai






resepi ni..tak perlu sebut sumbernya ...buat sendiri je..kami bubuh udang kering sikit..hanya kami guna mentimun jepun yang warna hijau je tu sebab timun ni tak lembikk..ni memang senang semua orang boleh buat tak perlu bukak resepi .....





Hidangan Siap








Masa nak menghidang akak gunakan koleksi meakin biru akak ni...ya la kumpul2 tak gunakan tak berbaloi juge...seronok juge sesakali gune...punyalah rajinya akak mengangkut dari rumah...(walhal rakan2 tak ambil pot pun dengan kehadiran meakin ni..)tapi dalam pada kelamkabut tu terlupa pulak nak angkut set teko ni...takpelah nak selitkan juga yang tercicir ni...set teko & cawan...okeh setakat ni dulu..dah lambat ni nak ambk anak balik asrama...apapun terimakasih kepada zura dari tulipkasih dan juga maklang corner atas info2 yang bermakna ni....jumpa lagi kita..sayang semua muahhhhh

8 comments:

  1. Salam Kak Nor,

    Wah akak sedapnya. Berseri dihidangkan dlm set meakin gitukan. Terima kasih kerana akak sudi mencuba resepi ni. memang resepi lama ni tau akak sebab org skrg buat nasi tomato guna tomato puri. Sy bagi A+ ni kak.ehehehhe. psal kambing tuh nanti saya buat n3 pasal khasiat kambing yg tersembunyi. Utkpengetahuan akak kami ank berank mmg mkn kambing dan suami saya dlm usia 43 thn ni tahap pencapaian kesihatan dia alhamdulillah wpun setiap minggu mkn kambing.

    ReplyDelete
  2. salam zura..ok ke? dari segi rupanya kut je dapat A+..rasenya belum tentu dapat A lagi tu..nanti akak kena cuba lagi ayam kormak badam tu...tapi nasi tomato tu mmg sedap ...akak tunggu N3 kambing tu ye.. Akak dah buat nasi tomato tu kali kedua hari ni tapi lauk2 lain pulak..nanti akak N3 ye..tq zura..

    ReplyDelete
  3. salam kak nor..
    wahhhhh..nampak sungguh menyelerakan..nanti saya ke rumah akak..masak hidang set nie yer..kalau saya ke rumah kak zura pulak..saya nak pilih set2 lain yang dia ade..hehehe...

    ReplyDelete
  4. silakan yatt..meakin menunggu je ni..bila lagi yatt nak display meakinmu yang cun melecun tu...akak tumpang tengok je dr jauh...

    ReplyDelete
  5. salam kaknor...alamakkk..sodap eeeee....bertambah sedap lagi bila dihidangkan ngan set meaking tu...saya lak sayang nak guna meaking rosa tu sbb tu le satu2nya rete lama yg saya ada...takut bersepai susah nak cari..heheh...
    kak nor, daging msk hitam tu mmg sedap sbb tu le masakan saya kawin dulu.hehehe..mak dah modipai resepi tu sampai berjaya sbb tukang masak tak bagi..rahsia katanya..last2 mak saya try n error terus sukses..heheh

    ReplyDelete
  6. slm mak lang hehehe..tapi akak dah termodipai resepi daging tu..terus rebus sekali gus dgn ladakering & KICAP TU...tersilap baca lah..tapi ok jugelah...selesai semuanya ...tq m.lang...

    ReplyDelete
  7. salam nor..amboi cedapnya..tak ajak akak pun ek..nanti nak gi lah tgk blog tu..

    ReplyDelete
  8. salam kak ina kl ...jemput2lah kak..jangan malu jangan segan hehhe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails