Saturday, 23 January 2010

Apa ada di dalam tureen?

Tureen dari Seremban
salam semua...dah makan tengahari?..Ni bukan tengahari dah ni..hampir kul 2 petang dah..Semalam sedang mengemas, tiba-tiba teringat sang mangkuk yang satu ni...lebih sedap dipanggil tureen..Teringat zaman kecik2 dulu..keluargaku ada tureen ni.. ternampak2 macam warna biru putih...siap ada tutup lagi..selalu dijadikan bekas nasi hidang..masa tu aku kecik sangat lagi, so memori tu tak boleh nak ingat sangat ni..kalau aku tak ingat, adik2 bawahku lagilah gamaknya ...Kisah tureen di atas ni, pemberian adikku ZIE yang tinggal di Seremban...... Katanya dibeli lama dah..Masa tu ada sale beli 2 dapat 1 free... Satu dah lepas ke Sabah dihadiahkannya kepada anak saudara kami yang mengajar di sana ..( Anak saudara pertamalah katakan.) 1 lagi ada padanya dan yang 1 lagi ni dah memang rezeki agaknya ..kakaknya lah yang dapat..tak dipelawa sekalipun , sah2lah kumintak..muka tak malu ni..tambah2 bab2 pinggan ni...Secara rasminya zie, nak ucapkan terimakasih daun keladi ya..hehehe


Rasanya tureen macam ni lebih sesuai diletakkan makanan berkuah..terutamanya jenis soup2 ni..semalam dah dimasakkan ayam masak asam ni..letak ajelah ke dalamnya sebab nak n3 tureen ni . Rasanya ini bukannya koleksi lama sangat sampai boleh dikategorikan antik..Apapun memang tak ade juallah sekarang ni..tengok bentuk tureen ni lawakan...kembung gitu. Rasanya geng2 alam maya ni ada tureen bunga ni...pernah nampak dulu..

Ayam masak asam pedas
BAHAN:
ayam - 1 ekor
bawang merah - 6 ulas
bawang putih - 4 ulas
lada kering kisar - 1 senduk
lengkuas titik - 2 cm
kunyit hidup - 1cm
air asam - 1 mangkuk
garam
daun kesum - 1 ikat
tumis bawang2 yang ditumbuk. Masukkan lada kisar..masakkan hingga terbit minyak.Masukkan air asam, lengkuas dan kunyit. Masukkan ayam, tambah air.Masakkan dengan api perlahan hingga ayam masak dan tambah garam. Akhir sekali masukkan daun kesum untuk rasa dan bau yang harum....SELAMAT MENCUBA !
Ayam masak asam ..dah pening2 nak masak apa ayam sebab selalu sangat goreng2 tambah kolestrol je, semalam petang masak aje gulai asam. Tumis guna minyak sikitttt je untuk bawang merah dan putih...bubuh air asam dan daun kesum...Sedap juga sesekali macam ni..Anak akak laju je mencedoknya....Oklah jumpa kita di lain hari....moga kita dapat berkongsi ......byeeeeee!!!!

4 comments:

  1. salam kak nor laling..
    alaaaahai..sianya akak tunggu saya datang..semalam sakit abis tangan2 sebab dukung baby..saya bwk dia ke amcorp semalam..ngan orang lain semua dia taknak..abis kesudah saya dukung jer dia..hehe..tu yg malas nak ziarah semalam..penatt layan 3 hero2 tu..hehe..
    memang betul kata akak..best kan guna pinggan mangkuk lama nie..tunggu anak2 besar saya guna sepenuhnya..btw akak..asam pedas ayam tak penah saya buat..kalau ikan tu selalu gak ler sebab MIL & cik abg suka..almaklum ler..orang jawa johor..hehehe..
    tureen akak tu pun cantik..lama2 jadi antik ler tu kan..lagi cantik sebab adik yang hadiahkan..hehehe..

    ReplyDelete
  2. salalm yatt..
    hehehehe ..pegi amcorp ..hunting ya..hero tu kan baru baik demam, mesti meragam sikit..dah ketagih tunggu yatt komen ...asam pedas ayam ni yatt cubalah buat..sedap..tapi tumis guna minyak sikit je..sebab ayam tu keluarkan minyak nanti..masak dgn api kecil je..ayam kalau goreng je kolestrol tinggi ..

    ReplyDelete
  3. Salam akak


    Aduh asam pedas masakan kebesaran harian org di Johor. sedapnya kak. Saya suka mkn asam pedas peberet tuh tau

    ReplyDelete
  4. slm zura...orng johor memang terror masak asam ni..pekat pedas..akak memang kalah zura bab2 masak asam ni...ni akak hentam je..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails