Thursday 21 January 2010

Kekwa Hitam

Gulai masak lemak cili api udang dan rebung
Salam semua ..entry ni nak kongsi tentang gulai masak lemak cili api ..masakn Nogori Sembilan..Cara masak gulai cili api cara orang nogori..
Dihidang bersama ikan masin ..walaaaa mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak ...

Gulai udang dengan rebung betung . Rebung betung ni lain dari rebung jeruk biasa tu, rasanya manis. Kalau rebung ni tak dijeruk pun , sedap digulai.. tak rasa pahit pun. Cili api dan kunyit ditumbuk dengan lesung batu .. kalau blender banyak guna air ..gulai tak sedap le...





Kelapa parut ..Guna kelapa biji lebih sedap dari santan beli...Kelapa jangan diblender , perah je dengan tangan..lebih sodap..



Gulai dijerang dalam kuali atau periuk..Masukkan sekali asam keping. Mula2 besarkan api..mula je gulai ni menggelegak..kacau dan perlahankan api dapur..Jangan dikacau lagi..biar je gulai ni masak perlahan-lahan ..
Selalu tengok member masak gulai ni suka kacau dari awal hingga akhir..sebenarnya tak perlu macam ni ..biarkan je , pastikan api perlahan.. masukkan garam lambat sikit untuk bagi masa itu cili masak elok..Kalau tak sakit perut weh...Kemudian masukkan garam . Rasa garam asamnya dan masukkan santan pekat akhir sekali..



Simpan pati kelapa 1/2 mangkuk kecil untuk ditambahkan ke dalam gulai yang telah hampir masak nanti. Fungsi santan ini ialah untuk memekatkan semula gulai yang telah dijerang tadi. Hasilnya gulai masak lemak cili api ni lemaknya tak hilang.. Kalau gulai dijerang , santannya akan cair sebab dah bercampur dengan bahan-bahan yang berair...untuk pekatkan balik simpan sikit santan pekat untuk dimasukkan akhir nanti. Masakkan sekejap saja dan tutup api. Lihat gambar di bawah ni...

Sebab tu kalau orang dulu2 masak , simpan santan pekat ni wajib...baru gulai ada ummphhh....Kalau ikut cakap arwah Wan dulu..kalau tak nak penyakit gulai yang dimasak mesti seimbang dari rasa masam, garam, pedas dann lemaknya....memang betulpun arwah tak de penyakit kronik seperti orang zaman ni hingga akhir hayatnya






Bahan:
Udang - 1/2 kilo
kelapa - 1 biji
Cili api - 20 ulas
kunyit - 2cm
rebung betung - 1 paket
asam keping - 2 keping
garam


Masak lomak cili api udang & rebung


haaa dah siap...ni dimasak pagi semalam sebelum pi keje..bawak bekal nasi panas & gulai ni ..Ambil sarapan berat pukul 9.30 ..tak perlu makan tengahari..Nak makan pun pukul 7.00 p.m nanti. Sebenarnya kena masak pagi2 tu sebab cik abang sessi petang..Kena makan sebelum pi keje..Sambil masak untuk nya, bolehlah berbekal ..dalam pada tu jimat banyak hehehe...Ok cuba-cubalah ya masak lomak cili api ni..memang berbaloi.....bye jumpa lagi ....tata ....










6 comments:

  1. salam nor,kawan tabik spring kat org negeri 9 nie.Part masak lemak rebung & udang sememangnya tak boleh challengelah. Alamak terliur lah saya nie...sori. Tentu sodap nor masak nie..

    ReplyDelete
  2. salam nor..
    menyelerakan..pasni nak carik rebung plak..hehe.

    ReplyDelete
  3. askm sharii64,

    masakan lemak ciliapi nogori sembilan ni lain sikitlah rasenya dari negeri2 lain..pedas, lemak dan asam terasa..orng nogori tak bubuh bawang ya kalau masak lomak..terliurrr ke..hehehe...

    ReplyDelete
  4. askm kakrose..kak lagilah pandai masak..cari kak ton jangan tak cari..

    ReplyDelete
  5. kak sedapnya. mcm saya kata pinggan lama ada auranya lbh lagi masakan begini yg sentiasa dpt tempat di hati kita

    ReplyDelete
  6. ya betul zura..aura pinggan lama ni kuat pulak tu hehhee...sebab tu kak bukan sekadar display je, tapi gunakan hari2..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails